ciasto:
szklanka mąki
1/2 szklanki mleka sojowego lub kokosowego
1/3 szklanki oleju
4 łyżki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżka mąki ziemniaczanej
1/3 szklanki wody gazowanej
masa: 1 kg jabłek,
3 galaretki agrestowe na agarze,
2 śmietanki sojowe,
2 galaretki cytrynowe na agarze,
1 szklanka mleka sojowego
Przygotowanie:
Ciasto: mleko z olejem ubijamy lekko widelcem, aby powstała emulsja. Dodajemy cukier i mieszamy. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem. Gdy jest za gęste, dolewamy wody gazowanej. Na koniec łyżka mąki ziemniaczanej. Jeśli ciasto jest za gęste (powinno się lekko lać), dajemy jeszcze trochę wody gazowanej.
Ciasto wlewamy do foremki i wstawiamy po piekarnika nagrzanego do 180°C na około pół godziny.
Masa: galaretki agrestowe zalać 3 szkl. wody, zagotować, ostudzić. Jabłka obrać, pokroić w kostkę - raczej grubszą, prażyć pod przykryciem z 3 łyżkami wody przez około 7-9 min., żeby zmiękły. Wystudzić. Zsiadające się galaretki połączyć z jabłkami i taką krzepnącą masę wyłożyć na biszkopt.
Cytrynowe galaretki zalać szklanką wody, kiedy już zaczyną krzepnąć, ubić 2 śmietanki ze szklanką mleka sojowego, dodać galaretkę i ubić mikserem na wysokich obrotach. Masę wyłożyć na jabłka.
Najlepiej włożyć do lodówki lub w chłodne miejsce, aby warstwy skrzepły.