puszka.pl - pysznie!

Pasztet z cebuli (bez pieczenia)

Przypomina w smaku ten oryginalny. Jest smaczny także na ciepło.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

250 g cebuli (daję do 2 razy więcej)
200 ml oliwy/ oleju do smażenia
100 g pełnoziarnistej mąki pszennej
80 g płatków owsianych
2-3 ząbki czosnku

1 łyżeczka soli ziołowej
2 łyżeczki Vegety (bez inozynianu sodu) lub innego "bulionu" w proszku
majeranek do smaku (mi smakuje lepiej bez)
1/4 l wody
50 g płatków drożdżowych (jak nie ma to trudno)

Przygotowanie:

Cebulę pokroić w piórka, usmażyć w oleju na złoto, a nawet ją troszkę spalić. Przestudzić, po czym zmiksować ręcznym blenderem (bez przestudzenia cebula nie zmiksuje się dokładnie).

Postawić znowu na gazie dosypując mąkę. Następnie dodać płatki owsiane, przeciśnięty czosnek, przyprawy i wodę. Gotować aż całość zgęstnieje. Na koniec dodać płatki drożdżowe i doprawić, jeśli to konieczne.

Wskazówki i uwagi:

Mieszkam w Paragwaju i płatki drożdżowe są tutaj nieosiągalne. Jedno opakowanie dostaliśmy w prezencie od gości z Niemczech, udało nam się z niego parę razy ugotować ten pasztet. Z radością zauważyłam jednak, ze pasztecik smakuje również bez płatków - już nie tak, ale jednak. Dodaję wtedy mniej wody.
Nadesłał(a) Iwo-na, dnia: 2011-10-12 19:30:45.857
Źródło/autor przepisu: http://www.reform-adventisten.net/gesundheit/rezepte/rezepte-archiv/archive/2007/april/article/vegetarische-leberwurst.html

Twoje zapiski: