Ciasto jest wynikiem wielu eksperymentów kulinarnych mających na celu stworzenie ciasta bez cukru i bez tłuszczu... a przede wszystkim ciasta zdrowego i takie właśnie jest moje ciasto owsiane.
- 2 szklanki płatków owsianych
- niecała szklanka mąki razowej
- mały jogurt naturalny
- pół szklanki rodzynek
- pół szklanki mieszanki musli
- 2-3 jajka w zależności od wielkości
- 2 łyżki miodu
- pół szklanki orzechów włoskich + trochę miodu
- łyżeczka sody
- wrzątek + 3 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Wrzątkiem zalewamy płatki, tak żeby woda nie zakrywała powierzchni płatków (mam nadzieje, że rozumiecie). Dodajemy rodzynki, musli, mąkę i sodę-mieszamy.
Na patelni prażymy orzechy dodając do nich miód, aby je pooblepiał. Dodajemy do masy orzechy w miodzie, 2 łyżki miodu, jajka i oliwę-mieszamy.
Wykładamy do formy. Pieczemy około 30 minut w temp. 180 stopni C.
Wskazówki i uwagi:
Po wystudzeniu polewamy chudą czekoladką (u mnie: 6 łyżeczek mleka odtłuszczonego w proszku, trochę "przyprawy do kaw i deserów Kamis", 10 rozkruszonych tabletek słodzika, łyżeczka kakao odtłuszczonego i "na oko" mleko 0,5% w płynie-mieszamy, smarujemy wierzch ciasta). Odstawiamy do stężenia.
Nadesłał(a) koralina,
dnia: 2011-10-04 21:29:10.146
Źródło/autor przepisu: własne modyfikacje