puszka.pl - pysznie!

Swojskie aromatyczne cukierki pod szkolną ławkę

Słodkie kulki dające dużo energii i radości.


Rodzaj diety: wegańska+miód

Składniki: 10-15 kulek

200 g suszonych daktyli
2 łyżki miodu
łyżeczka czekolady w proszku (opcjonalnie)
starta skórka z 1/2 cytryny (tylko żółta część)
szczypta imbiru
5 łyżek zmielonych migdałów
5 łyżek nasion słonecznika
do obtoczenia:
- 2-3 łyżki sezamu
- odrobina cukru pudru (opcjonalnie)
- mała szczypta cynamonu

Przygotowanie:

Zmiksować daktyle dodając skórkę z cytryny. Dodać migdały, słonecznik, miód i czekoladę oraz szczyptę imbiru - dokładnie zarobić.

Wyrabiać kulki, im mniejsze tym wyjdzie więcej. Obtaczać w sezamowej mieszance. Schłodzić.

Wskazówki i uwagi:

Można zrezygnować z czekolady i cukru pudru, wtedy kulki są mniej tuczące, a równie smaczne.

Cytrynę przed otarciem skórki należy porządnie wyszorować szczoteczką, a następnie sparzyć, żeby pozbyć się chemii, którą nasączona jest skórka.
Nadesłał(a) gracet, dnia: 2011-10-08 15:47:02.192
Źródło/autor przepisu: jakiś koleżeński przekaz

Twoje zapiski: