Swojskie aromatyczne cukierki pod szkolną ławkę
Słodkie kulki dające dużo energii i radości.
Rodzaj diety: wegańska+miód
Składniki:
10-15 kulek
200 g suszonych daktyli
2 łyżki miodu
łyżeczka czekolady w proszku (opcjonalnie)
starta skórka z 1/2 cytryny (tylko żółta część)
szczypta imbiru
5 łyżek zmielonych migdałów
5 łyżek nasion słonecznika
do obtoczenia:
- 2-3 łyżki sezamu
- odrobina cukru pudru (opcjonalnie)
- mała szczypta cynamonu
Przygotowanie:
Zmiksować daktyle dodając skórkę z cytryny. Dodać migdały, słonecznik, miód i czekoladę oraz szczyptę imbiru - dokładnie zarobić.
Wyrabiać kulki, im mniejsze tym wyjdzie więcej. Obtaczać w sezamowej mieszance. Schłodzić.
Wskazówki i uwagi:
Można zrezygnować z czekolady i cukru pudru, wtedy kulki są mniej tuczące, a równie smaczne.
Cytrynę przed otarciem skórki należy porządnie wyszorować szczoteczką, a następnie sparzyć, żeby pozbyć się chemii, którą nasączona jest skórka.
Twoje zapiski: