puszka.pl - pysznie!

Sezonowe knedle ze śliwkami


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 4

ok. 1/2 kg śliwek
1 kg ziemniaków
ok. 250 g mąki pszennej
cukier

Przygotowanie:

Śliwki opłukać, wydrylować i posypać środek cukrem. Ziemniaki ugotować w łupinach, ostudzić i obrać. Najlepiej przepuścić je przez maszynkę do mielenia.

W dużym garnku zagnieść ciasto z ziemniaków i mąki. Można to robić od razu na oprószonej mąką stolnicy, jak komu wygodnie. Z ciasta uformować wałek o średnicy trochę większej nić śliwka i pokroić na kawałki o średnicy ok. 3 cm.

Kawałki ciasta rozpłaszczyć na placki i nakładać na nie śliwki. Ciasto zlepić i nadać mu kształt kulki.

Uformowane knedle wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy kilka minut. Polewamy śmietaną z cukrem lub roztopionym tłuszczem z bułką tartą.
Nadesłał(a) agnmid, dnia: 2011-10-09 15:35:25.958
Źródło/autor przepisu: http://weganie.blogspot.com/2010/08/knedle-ze-sliwkami.html

Twoje zapiski: