puszka.pl - pysznie!

Ciasto dyniowe z mus-kremem

Mam kilka dyń z własnego ogródka, więc postanowiłam zrobić ciasto. Pychota!


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: na małą okrągłą formę (15 porcji)

ciasto:
1 szklanka mąki pszennej białej
1/2 szklanki mąki pszennej razowej
3/4 szklanki kaszki kukurydzianej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
szczypta soli

1 i 1/2 szklanki musu z dyni (zmiksowanej dyni)
1/3 szklanki oleju roślinnego
2/3 szklanki cukru
olejek waniliowy

mus-krem:
1 i 1/3 szklanki musu z dyni (zmiksowanej dyni)
4 łyżki miodu lub cukru
2 łyżki mąki kukurydzianej
1 łyżeczka oleju
ew. 1 łyżeczka soku z cytryny

Przygotowanie:

Mąki przesiewamy, suche składniki (bez cukru) mieszamy dokładnie. Osobno mieszamy składniki mokre i cukier. Następnie wszystko łączymy, miksujemy. Smarujemy tortownicę olejem, posypujemy bułką tartą. Wylewamy ciasto, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175°C i pieczemy ok. 30 minut.

Robimy mus-krem: wszystko razem mieszamy i chwilę podgotowujemy na małym ogniu, studzimy.

Po wystudzeniu ciasta przekrawamy je na 2 części i przekładamy kremem. Gotowe:)

Wskazówki i uwagi:

Wierzch ciasta można posypać cukrem pudrem lub nałożyć bitej śmietany z mleka kokosowego :)) i posypać orzeszkami. Pyszotka :)
Nadesłał(a) LucyLuna, dnia: 2011-10-09 15:31:39.212
Źródło/autor przepisu: http://weganie.blogspot.com/2010/09/ciasto-dyniowe.html z drobnymi modyfikacjami

Twoje zapiski: