puszka.pl - pysznie!

Risotto z winogronami, kozim serem i orzechami

Pyszne sezonowe risotto z ciemnymi winogronami.


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki: 3-4

1 szklanka (250 ml) ryżu arborio lub carnaroli
1 cebula
1 ząbek czosnku
po 2 łyżki masła i oleju
spora kiść drobnych, ciemnych winogron
75 g koziego twarożku
garść orzechów włoskich
2 łyżeczki świeżego tymianku cytrynowego
około 1-1.5 l bulionu jarzynowego

Przygotowanie:

Przygotowujemy bulion, trzymamy go w cieple (najlepiej na minimalnym ogniu/stopniu grzania kuchenki). Winogrona obieramy, myjemy i zostawiamy na sitku do obcieknięcia. Orzechy siekamy dość grubo, prażymy na suchej patelni. Cebulę drobno siekamy.

W sporym garnku rozgrzewamy tłuszcze, wrzucamy cebulę, szklimy, dodajemy ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany. Gdy cebula się zeszkli wrzucamy ryż i dokładnie mieszamy, żeby tłuszcz dokładnie go obtoczył. I zaczynamy zabawę - dolewamy po chochelce bulionu, mieszamy, dolewamy następną dopiero po wchłonięciu poprzedniej. Gdy risotto jest już gotowe (zajmie nam to około 20 minut) dodajemy kozi twarożek, mieszamy dokładnie aż cały się rozpuści, a na koniec wsypujemy winogrona i orzechy.

Doprawiamy solą i pieprzem i tymiankiem. Wszystko mieszamy dokładnie, ale bardzo delikatnie żeby winogrona się nie rozpadły. Podajemy natychmiast, polecam! :)
Nadesłał(a) zielenina_blog, dnia: 2011-10-12 06:20:28.216
Źródło/autor przepisu: http://zielenina.blogspot.com/2011/09/risotto-z-winogronami-i-kozim-serem.html

Twoje zapiski: