Fenkuł duszony z czosnkiem
Fantastyczny smak - zajadamy na wyścigi :) Może być sam albo jako jarzynka do obiadu. Jak dla mnie pyyyszności.
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
2 średnie fenkuły
olej do smażenia
3 ząbki czosnku
sól
pieprz
ew. skórka z 1 cytryny lub imbir w proszku lub rozmaryn lub spora szczypta chili
Przygotowanie:
Fenkuły myjemy, "koperek" zostawiamy na boku, odcinamy łodygi i resztkę korzonków. Kroimy w pionie w ósemki (łódeczki) - w ten sposób "liście" pozostaną cały czas z jednej strony połączone.
Na patelnię wlewamy trochę oleju - tyle, żeby dało się rozsmarować po całym dnie. Układamy fenkuła ściśle jeden obok drugiego, a pomiędzy niego wrzucamy czosnek - ja nie obieram z łupinki, zdejmuję ją na koniec. Smażymy ok. 2 minut do przyrumienienia/ zbrązowienia, odwracamy na drugi bok i też rumienimy.
Zalewamy wodą do połowy wysokości fenkuła, wsypujemy skórkę z cytryny i przyprawy. Dusimy pod przykryciem ok. 10 minut w międzyczasie odwracając na drugi bok.
Gotowego posypujemy "koperkiem" (też jest bardzo aromatyczny) lub np. prażonym sezamem.
Wskazówki i uwagi:
Szczypce kuchenne ułatwiają tu pracę :)
Twoje zapiski: