ciasto: 2 szklanki mąki
1/2 (lub troszeczkę mniej) paczki margaryny
szczypta soli
oregano
1/8 szklanki zimnej wody
wierzch: paczka mrożonej brukselki (lub odpowiadająca jej ilość świeżej brukselki)
1 duża cebula
1/2 dużej papryki (lub 1 mała)
ząbek czosnku
olej do smażenia
jarzynka
sól
pieprz
oregano
sos: pudełeczno gęstej, kwaśnej śmietany (np. Szefa)
1 jajko
100 g żółtego sera
Przygotowanie:
Ciasto: Przesiewamy mąkę do sporego naczynia, dodajemy posiekaną margarynę (uprzednio należy wyjąć ją z lodówki, aby była miękka), sól, oregano i zagniatamy, aż margaryna połączy się z mąką. Wtedy dodajemy po troszeczku wodę i ciągle wygniatamy - aż ciasto będzie sprężyste. Wtedy wkładamy je do lodówki.
Brukselkę wkładamy do garnka z zimną wodą, solimy i gotujemy, aż do zagotowania się wody. Wyłączamy. Odcedzamy na durszlaku i odstawiamy do ostygnięcia. Brukselka nie musi zupełnie ostygnąć - chodzi o to, że trzeba ją poprzekrawać na pół i po prostu trzeba uważać, żeby się nie poparzyć (tych najmniejszych nie musimy kroić).
W międzyczasie kroimy cebulę w niezbyt drobną kostkę. Paprykę przekrawamy na pół, oczyszczamy z nasion i kroimy w poprzek na "półplasterki". W średnim rondlu lub garnku z grubym dnem podgrzewamy trochę oleju. Wrzucamy cebulę i smażymy, aż się zeszkli. Dodajemy brukselkę, paprykę, wyciśnięty ząbek czosnku, przyprawiamy jarzynką, pieprzem i oregano. Smażymy przez 5-10 minut na bardzo wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszamy drewnianą łyżką. Zdejmujemy z ognia.
W garnuszku przygotowujemy sos: wlewamy śmietanę, wbijamy jajko i dodajemy starty ser. Przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.
Wyjmujemy z lodówki ciasto i wylepiamy nim formę (okrągłą, o wielkości m/w takiej jak spód prodiża). Brzeg powinien być na ok. 1 cm wysoki (trochę mniej niż 1 cm). Ciasto gęsto nakłuwamy widelcem. Wkładamy do nagrzanego (min. 200°C) piekarnika. Gdy ciasto już się podpiecze, ale jeszcze nie jest przyrumienione, wyjmujemy je z piekarnika (uwaga - gorące!) i układamy na nim warzywa, zalewamy sosem i znów wkładamy do piekarnika.
Gdy śmietanowo-serowo-jajeczny sos dobrze się zetnie, paj jest gotowy. Wyjmujemy, kroimy na cztery kawałki i podajemy np. z sałatą. Dobre jest również na zimno.
Wskazówki i uwagi:
Przepis przerobiony na wege.
Nadesłał(a) Kurczak,
dnia: 2000-09-08 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Przepis mojej przyjaciółki Moniki - wegetarianki od wielu lat i świetnej kucharki!