puszka.pl - pysznie!

Syrop dyniowo-przyprawowy do kawy

Na moim ukochanym Pinterest.com natknęłam się na przepis do samodzielnego wykonania Pumpkin Spice Latte, chyba jednej z najbardziej popularnych kaw w Amerykańskim Starbucks w sezonie jesienno-zimowym (czy w Polsce taka forma jest, nie mam pojęcia!). Najważniejszą częścią latte jest słodki, pełen przypraw syrop z dyni. A jako, że wierną fanką dyni jestem, postanowiłam spróbować i polecam!


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

1,5 szklanki wody
1,5 szklanki cukru (najlepiej brązowego)
4 laski cynamonu
1 łyżka mielonej gałki
1/2 łyżki mielonego imbiru
1/2 łyżki goździków
3 łyżki puree z dyni*

Przygotowanie:

Wymieszać wodę z cukrem w garnku i podgrzać na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż do całkowitego rozpuszczenia cukru.

Dodać laski cynamonu, przyprawy i puree z dyni. Gotować dalej ok. 5 min., często mieszając, nie dopuszczając do zagotowania płynu.

Zdjąć z ognia i ostudzić przez 10-15 minut. Przecedzić przez gazę/sitko do butelki. Przechowywać w lodówce. Z tej ilości wyszło mi mniej więcej 0,5 l syropu.

Wskazówki i uwagi:

* Aby przygotować Pumpkin Spice Latte, wymieszać espresso ze spienionym mlekiem sojowym i dodać 1,5-2 łyżki syropu.

* Puree z dyni:
Dynię obrać ze skórki i pestek, pokroić na kawałki. Upiec w rozgrzanym do 180 st. C piekarniku. Czas pieczenia zależy od wielkości kawałków, jeśli są to duże kawałki (połówki, ćwiartki) do 45-50 min., plastry ok. 20 min. Upieczoną i wystudzoną dynię zmiksować, wg potrzeby odsączyć (ja tego nie robiłam). Takie puree możemy wykorzystać od razu bądź zamrozić lub zawekować na zimę.
Nadesłał(a) nipaqui, dnia: 2011-10-17 10:20:24.004
Źródło/autor przepisu: http://annies-eats.net/2011/10/03/diy-pumpkin-spice-syrup-for-pumpkin-spice-lattes/

Twoje zapiski: