Sos a la pieczeniowy
Znacie pyzy drożdżowe na parze? Tęskniłam za nimi od kiedy zostałam wegetarianką, bo do nich przecież konieczna pieczeń z sosikiem...( chyba, ze ktoś lubi na słodko). Teraz mam sos bez pieczeni - z pyzami rozpływa się w ustach!
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
1
cebula, pokrojona w piórka
czosnek
2 łyżki mąki
2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
szczypta cukru
1,5 szklanki bulionu warzywnego
sol, ew. inne przyprawy
olej do smażenia
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek mocno usmażyć, przestudzić, zmiksować ręcznym blenderem. Koncentrat pomidorowy, cukier, ew. troszkę oleju lub wody przesmażyć. Do zmiksowanej cebuli dodać mąkę, dobrze wymieszać, postawić na gazie, dodać koncentrat i bulion.
Zagotować i doprawić.
Wskazówki i uwagi:
1. Można dodać przykładowo 2-3 łyżeczki octu, sos sojowy lub mleko sojowe.
2. Jeżeli sos nie jest wystarczająco gęsty rozpuścić 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej w odrobinie wody, dolać do sosu i jeszcze raz zagotować.
3. Kiedyś smażyłam do pyz klopsiki z granulatu sojowego - i zamiast bulionu dolałam wody z moczenia granulatu - pycha!
Twoje zapiski: