300 g (3/4 paczki) makaronu razowego
puszka brzoskwiń
200 g (kostka) półtłustego twarogu
łyżeczka brązowego cukru
2 łyżki jogurtu naturalnego + do polania
łyżka esencji waniliowej*
łyżka wody z kwiatów pomarańczy**
Przygotowanie:
Makaron gotujemy al dente.
Brzoskwinie (bez syropu) i esencję waniliową miksujemy na gładką masę. Twaróg, jogurt, cukier i wodę z kwiatów pomarańczy dokładnie mieszamy.
W naczyniu żaroodpornym mieszamy makaron z masą twarogową i całość polewamy musem brzoskwiniowym. Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez ok. 25 minut. Zapiekankę można podawać polaną odrobiną jogurtu naturalnego.
Wskazówki i uwagi:
* Użyłam esencji domowej roboty (dwie laski wanilii na pół szklanki wódki).
** Wodę z kwiatów pomarańczy można kupić w sklepach z kuchniami świata lub w internecie. Ma bardzo przyjemy, odświeżający zapach. Można jej również używać jako tonik.