Pasta lub dip słonecznikowy - przepis podstawowy i propozycje smaków
Również dla raw-wege.
Rodzaj diety: wegańska & RAW
Składniki:
1 filiżanka ziaren słonecznika
woda
olej
sól
ocet jabłkowy (naturalny)
Przygotowanie:
Słonecznik najlepiej namoczyć przynajmniej kilka godzin, albo przez noc (jest wtedy łatwiej trawiony). Wrzucić ziarna do blendera, dodać tyle wody ile ziaren, zmiksować. Jeszcze w trakcie miksowania dolewać powoli olej do uzyskania kremowej konsystencji. Dosmakować sola i octem (opcjonalnie).
Wskazówki i uwagi:
Do pasty można dodawać co tylko chcecie i na co pozwoli Wasza fantazja. Oto parę przykładów z czym ja robię tę pastę:
1. czosnek;
2. posiekane świeże zioła różne, lub tylko sam szczypiorek lub tylko zielona pietruszka;
3. świeże (zmiksować z ziarnami) lub sproszkowane chili;
4. świeża papryka czerwona (zmiksować z ziarnami);
5. drobno posiekana rzodkiewka;
6. curry lub inne przyprawy orientalne.
Nie do wszystkich przypraw będzie pasował smak octu jabłkowego, ale w połączeniu np. z ziołami (plus czosnek i cebula :-)) lub z rzodkiewką pasta przypomina (zastępuje) trochę smak twarożku.
Pasty świetnie smakują z chlebem razowym! Jako dip - do wszelkich warzyw.
Twoje zapiski: