puszka.pl - pysznie!

Pasta lub dip słonecznikowy - przepis podstawowy i propozycje smaków

Również dla raw-wege.


Rodzaj diety: wegańska & RAW

Składniki:

1 filiżanka ziaren słonecznika
woda
olej
sól
ocet jabłkowy (naturalny)

Przygotowanie:

Słonecznik najlepiej namoczyć przynajmniej kilka godzin, albo przez noc (jest wtedy łatwiej trawiony). Wrzucić ziarna do blendera, dodać tyle wody ile ziaren, zmiksować. Jeszcze w trakcie miksowania dolewać powoli olej do uzyskania kremowej konsystencji. Dosmakować sola i octem (opcjonalnie).

Wskazówki i uwagi:

Do pasty można dodawać co tylko chcecie i na co pozwoli Wasza fantazja. Oto parę przykładów z czym ja robię tę pastę:
1. czosnek;
2. posiekane świeże zioła różne, lub tylko sam szczypiorek lub tylko zielona pietruszka;
3. świeże (zmiksować z ziarnami) lub sproszkowane chili;
4. świeża papryka czerwona (zmiksować z ziarnami);
5. drobno posiekana rzodkiewka;
6. curry lub inne przyprawy orientalne.

Nie do wszystkich przypraw będzie pasował smak octu jabłkowego, ale w połączeniu np. z ziołami (plus czosnek i cebula :-)) lub z rzodkiewką pasta przypomina (zastępuje) trochę smak twarożku.

Pasty świetnie smakują z chlebem razowym! Jako dip - do wszelkich warzyw.
Nadesłał(a) Iwo-na, dnia: 2011-10-26 19:07:51.367
Źródło/autor przepisu: Witarianie z eko-wege-wioski "Sieben Linden"

Twoje zapiski: