puszka.pl - pysznie!

Śmietana słonecznikowa

Świetna do zabielania zup i sosów. Również dla raw-wege, jeśli znajda zastosowanie :-)


Rodzaj diety: wegańska & RAW

Składniki:

0,5 filiżanki ziaren słonecznika
woda
olej (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Ziarna słonecznika namoczyć na kilka godzin, albo przez noc (są wtedy łatwiej trawione). Wrzucić ziarna do blendera i dodać tyle wody, żeby zakryła ziarna. Zmiksować. Wciąż miksując dolewać powoli tyle oleju, aby uzyskać konsystencję śmietany. Można też dodać więcej wody, jeśli śmietana nie ma być zbyt tłusta.

Wskazówki i uwagi:

A może tak na słodko? :-) Nigdy nie próbowałam! Kto odważny?
Nadesłał(a) Iwo-na, dnia: 2011-11-01 19:19:39.106
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: