puszka.pl - pysznie!

Kasza jaglana z ryżem wg Pięciu Przemian

Od około dwóch miesięcy stałam się fanką owsianki w różnych wariacjach i innych zup śniadaniowych wg Pięciu Przemian. Poniżej jedno z ulubionych śniadań moich i męża.


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki: 2-4 (zależy od pojemności żołądka)

O - 4 szklanki wrzątku
Z - 1/2 szklanki kaszy jaglanej (ok. 100 g)
Z - masło (daję zwykle około pół łyżeczki)
Z - pestki dyni i słonecznika, rodzynki, mogą też być daktyle i mielony sezam
M - 1/2 szklanki ryżu (ok. 100 g)
W - szczypta soli lub łyżeczka zimnej wody

Przygotowanie:

Dodawać składniki do wrzątku w wymienionej kolejności. Gotować pod przykryciem na małym ogniu (autorka poleca płytkę szamotową), do chwili rozgotowania kaszy.

Wskazówki i uwagi:

Zupę - a w zasadzie - w moim wykonaniu paciaję (tak z mężem wolimy) jadamy przynajmniej raz w tygodniu. Ja gotuję to na płycie elektrycznej ustawionej na "jedynkę". Mieszam tylko na początku dopóki się nie uspokoi, potem przykrywam i nie dotykam przez jakieś 15-20 minut. W przemianie Ziemi razem z dynią, słonecznikiem i rodzynkami, dodawałam też pokrojone suszone morele (4-6 szt.) - działa elegancko. Czasem też łyżkę lub dwie wiórków kokosowych. Można poeksperymentować - byle zgodnie z PP (Pięć Przemian).
Nadesłał(a) edytor666, dnia: 2011-11-01 21:15:34.394
Źródło/autor przepisu: Książka Anny Czelej "Praktyczne gotowanie według Pięciu Przemian"

Twoje zapiski: