puszka.pl - pysznie!

Chleb (chlebki) typu KR-IRL


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

400 g kaszy jaglanej
400 g ryżu białego lub brązowego
sól
pieprz
kminek
ew. zioła wg uznania

Przygotowanie:

Kaszę jaglaną oraz ryż biały lub brązowy gotujemy w jednym garnku (pojemność 4 l) przez ok. 15 minut. Przyprawy to: sól kamienna nie oczyszczona, pieprz, kminek, ew. zioła wg uznania.

Po zakończeniu gotowania całość pozostawiamy pod przykryciem na ok. 5-10 minut. Ugotowane kasza i ryż (masa razem 800 g) wchłaniają wtedy całą użytą (2,5 l) do gotowania resztę wody, co następnie ułatwia formowanie i lepsze klejenie się tzw. "mini chlebków".

Dużą łyżką stołową nabieramy zmieszaną masę tj. kaszę z ryżem, i z takiej objętości FORMUJEMY chleb tzw. cienkie "mini chlebki" ew. ugniatamy palcami.

Kładziemy na papierze do pieczenia, którym uprzednio pokryliśmy powierzchnię blachy.

Pieczemy w piekarniku (temp. 250 st. C przez ok. 50-60 minut) tj. do momentu uzyskania tzw. "przyrumienienia".
Nadesłał(a) agnmid, dnia: 2012-01-14 12:31:07.769
Źródło/autor przepisu: http://www.sfd.pl/Chleb_typu_KR_IRL-t533977.html

Twoje zapiski: