400 g kaszy jaglanej
400 g ryżu białego lub brązowego
sól
pieprz
kminek
ew. zioła wg uznania
Przygotowanie:
Kaszę jaglaną oraz ryż biały lub brązowy gotujemy w jednym garnku (pojemność 4 l) przez ok. 15 minut. Przyprawy to: sól kamienna nie oczyszczona, pieprz, kminek, ew. zioła wg uznania.
Po zakończeniu gotowania całość pozostawiamy pod przykryciem na ok. 5-10 minut. Ugotowane kasza i ryż (masa razem 800 g) wchłaniają wtedy całą użytą (2,5 l) do gotowania resztę wody, co następnie ułatwia formowanie i lepsze klejenie się tzw. "mini chlebków".
Dużą łyżką stołową nabieramy zmieszaną masę tj. kaszę z ryżem, i z takiej objętości FORMUJEMY chleb tzw. cienkie "mini chlebki" ew. ugniatamy palcami.
Kładziemy na papierze do pieczenia, którym uprzednio pokryliśmy powierzchnię blachy.
Pieczemy w piekarniku (temp. 250 st. C przez ok. 50-60 minut) tj. do momentu uzyskania tzw. "przyrumienienia".