50 dkg mąki pszennej
150 ml białego wytrawnego wina
1,5 łyżeczki drobnej soli
120 ml oliwy z oliwek
Można dodać: 1,5 łyżeczki nasion anyżu lub sezamu, oregano czy odrobinę mielonego peperoncino. Wszystko zależy od upodobań smakowych. Można nie dodawać żadnych przypraw.
Przygotowanie:
Przesypujemy do miski mąkę, wino, olej, sól i ewentualnie wybraną przyprawę. Zagniatamy ciasto - powinno być dobrze wyrobione i elastyczne. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na moment. W tym czasie wstawiamy wodę w dużym garnku. Należy ją zagotować i posolić. Możemy też zacząć rozgrzewać piekarnik do temperatury 200 st. C.
Taralli przygotowujemy formując z ciasta wałeczki grubości małego palca u ręki i długości 8-10 cm. Sklejamy oba końce wałeczków tak, aby powstały dosyć nieregularne kółka. Wrzucamy po 10 sztuk na wrzątek, czekamy aż wypłyną i wyjmujemy łyżką cedzakową. Układamy je ciasno na blasze przykrytej pergaminem. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na ok. 15 minut, aż się zarumienią (może to potrwać dłużej, jeśli nie mamy termoobiegu).
Wskazówki i uwagi:
Można eksperymentować z różnymi rodzajami mąki, np. zmieszać mąkę białą z razową.
Aby zobaczyć zdjęcia kliknijcie na źródło przepisu.