puszka.pl - pysznie!

Orkiszowe placuszki z dynią, na słodko

Pyszne placuszki, doskonałe na śniadanie, deser i obiad.


Rodzaj diety: ovo-wege

Składniki: 4-6

1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki razowej orkiszowej
1 szklanka puree z dyni
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
1 łyżeczka przyprawy korzennej
1 łyżeczka cynamonu
1/3 szklanki brązowego cukru
2 łyżki stopionego masła
2 szklanki+ewentualnie 1/4 szklanki maślanki
2 jajka z chowu wolnowybiegowego

+ kilka jabłek i syrop klonowy

Przygotowanie:

W jednej misce mieszamy dokładnie wszystkie suche składniki: mąki, sól, proszek, sodę, przyprawy i cukier. W drugiej misce ubijamy lekko trzepaczką jajka, dodajemy maślankę, stopione masło i purre z dyni, wszystko mieszamy. Do mokrych składników dodajemy suche, mieszamy dokładnie łyżką. Gdyby ciasto było zbyt gęste lub suche, dolewamy maślanki.

Placuszki smażymy na średnio rozgrzanej patelni, spryskanej olejem.
Jabłka (4-5 sporych sztuk) kroimy w drobną kostkę lub cieniutkie plasterki, dusimy w rondlu z syropem klonowym. Placki podajemy z jabłkami na wierzchu i odrobiną masła.
Nadesłał(a) zielenina_blog, dnia: 2011-10-30 07:24:43.24
Źródło/autor przepisu: http://zielenina.blogspot.com/2011/10/orkiszowe-placuszki-z-dynia-na-sodko.html

Twoje zapiski: