Sałatka gyros z wędzonym tofu i majonezem ziemniaczanym
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
kostka wędzonego tofu
8 średnich kwaszonych ogórków*
2 średnie czerwone cebule
puszka kukurydzy
mała kapusta pekińska
3 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki sosu sojowego
spora łyżka mieszanki przypraw gyros
majonez wegański
szklanka utłuczonych ugotowanych ziemniaków
4 łyżki sosu sojowego
5 łyżek oliwy z oliwek
łyżka octu lub więcej - wg upodobań (ja użyłam ryżowego)
2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku
1/2 szklanki przegotowanej wody
można też wkroić zieleninę - koperek czy natkę pietruszki
Przygotowanie:
Tofu kroję w plasterki (mogą być również paski lub kostka), z oliwy, sosu sojowego i przyprawy robię marynatę, polewam nią ser przekładając go na talerzyk tak, by wszystkie plasterki były dobrze pokryte. Wstawiam na kilka godzin do lodówki, co jakiś czas mieszam ser z marynatą.
Majonez: do blendera wrzucam ziemniaki, sos sojowy (jeśli zależy Wam na jaśniejszym kolorze można przyprawić solą), oliwę, czosnek, ocet i miksuję na jednolitą masę, stopniowo dolewam wodę - taką ilość by uzyskać odpowiednią konsystencję - gęstą, ale smarowną.
W przeźroczystej misce układam warstwy sałatki: tofu (wlewam również marynatę), na to ogórki pokrojone w kostkę (należy z nich wytrząsnąć sok, by sałatka nie pociekła), następnie obraną i pokrojoną w kostkę cebulę, na to odsączona z zalewy kukurydza. Wyrównuję warstwy warzyw łopatką, na kukurydzę wylewam majonez (nie musi być idealnie rozsmarowany, polewam po prostu po całości ostatniej warstwy łyżką), na wierzch wrzucam poszatkowaną kapustę.
Wstawiam na kilka godzin do lodówki. Gotowe :)
Wskazówki i uwagi:
*mogą być korniszony
1. Zamarynowane tofu można podsmażyć na patelni.
2. Marynatę można wcześniej nieco przemacerować.
3. Jeśli używacie ketchupu, można go również dodać między warstwy warzyw.
Twoje zapiski: