puszka.pl - pysznie!

Smażone brokuły z kapustą pekińską


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 4

450 g różyczek brokułów
2 łyżki oleju słonecznikowego
1 cebula w talarkach
2 ząbki czosnku w cienkich plasterkach
25 g płatków migdałowych
1 główka kapusty pekińskiej, poszatkowana
4 łyżki ciemnego sosu fasolowego

Przygotowanie:

1. Zagotować wodę w dużym garnku.
2. Wrzucić do wrzątku różyczki brokułów i gotować 1 minutę. Odcedzić starannie.
3. Potrząsając gorącym wokiem rozgrzać w nim olej.
4. Dodać cebulę oraz czosnek i smażyć, mieszając, aż zaczną brązowieć.
5. Dodać brokuły oraz płatki migdałów i smażyć, mieszając, kolejne 2-3 minuty.
6. Dodać poszatkowaną kapustę i smażyć jeszcze 2 minuty.
7. Dodać sos fasolowy i wymieszać tak, aby pokrył warzywa. Smażyć, aż sos zacznie bulgotać.
8. Przenieść warzywa do miseczek i podawać od razu.

Wskazówki i uwagi:

Zamiast migdałów można użyć niesolonych orzechów nerkowca.
Zamiast sosu fasolowego - sos sojowy.
Nadesłał(a) nadia, dnia: 2011-11-01 19:14:50.27
Źródło/autor przepisu: Biblioteka smakosza. WOK. Proste przepisy na smaczne potrawy. Parragon Books Ltd.

Twoje zapiski: