4 cukinie (najlepiej dość grube, wtedy krążki będą bardziej okazałe)
bułka tarta
mąka
woda
oliwa z oliwek
pieprz/ sól do smaku
salsa: - pomidory w puszce (osobiście wolę świeże pomidory, jednak te z puszki są szybsze w przygotowaniu)
- łyżka oliwy z oliwek (lub włoskiej oliwy z chili)
- 1 ząbek czosnku
- opcjonalnie pół papryczki chili
- sól
Przygotowanie:
Cukinie kroimy w krążki (pamiętajmy, aby nie były zbyt cienkie), obsypujemy solą i zostawiamy na 5 minut w misce.
W tym czasie robimy panierkę - przygotowujemy ciasto z mąki i wody - jak do naleśników, jednak dodajemy więcej mąki, aby było gęstsze.
Krążki moczymy w ¨naleśnikowym cieście¨, a później panierujemy w bułce tartej i kładziemy na patelnię z rozgrzaną oliwą z oliwek .
Złocimy z obu stron, następnie dusimy pod przykrywka ok. 10 min.
Salsa - na mniejszej patelni rozgrzewamy oliwę chili. Dusimy ząbek czosnku i kroimy pół papryczki chili - podsmażamy chwilę, aby wydobyć niezwykły aromat. Dodajemy pomidory. Całość dusimy pod przykrywką. Na koniec solimy do smaku.
Wskazówki i uwagi:
Salsa smakuje równie dobrze na ciepło, jak i na zimno.
Nadesłał(a) pineapple,
dnia: 2011-11-06 09:41:06.242
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.