1 margaryna
2 serki homogenizowane po 150 ml
3-4 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
wanilia
cynamon
rodzynki lub żurawina
8-9 jabłek
cukier puder (opcjonalnie) do posypania wierzchu
Przygotowanie:
Z podanych składników zagnieść ciasto. W konsystencji podobne do ciasta kruchego. Jeśli serki są dość lejące należy użyć 4 szklanki mąki. Jeżeli gęste - to wystarczą 3 szklanki. Ciasto włożyć do lodówki na czas przygotowania jabłek.
Jabłka należy obrać i wydrążyć z gniazd nasiennych. Duże jabłka należy podzielić na ćwiartki, małe tylko na połówki.
Ciasto podzielić na połowę, rozwałkować na blasze, ułożyć jabłka dołeczkiem w dół, pod spód włożyć kilka rodzynek lub żurawinę.
Jabłka układać z przerwani między sobą ok. 1-1,5 cm. Obsypać wanilią i cynamonem. Nakryć drugą częścią ciasta, a przerwy między jabłkami można leciutko docisnąć.
Piec temp. 175 stopni C do zarumienienia ciasta, u mnie ok. 25 min. Po wyciągnięciu z piekarnika, ostudzić i posypać cukrem pudrem.
Wskazówki i uwagi:
Do ciasta nadają się jabłka twarde i słodko-kwaśne.
Ciasto jest rewelacyjnie proste w wykonaniu, bardzo pięknie prezentuje się na talerzu - powstają koperty.
Dla smakoszy cukru można dodać drobny cukier do ciasta, ponieważ ww. przepis jest wytrawny i słodycz dodają tylko jabłka.
Nadesłał(a) Natka,
dnia: 2011-11-20 21:30:14.45
Źródło/autor przepisu: Zmodyfikowane po przeczytaniu bloga rosyjskiego