Podkład (nie kruchy) do ciasta z warzywami
Do ciasta pasują wszelkiego rodzaju warzywa.
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
2 filiżanki(150 ml) mąki
ok. 1 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 filiżanki oleju
3/4 filiżanki mleka roślinnego (lub zwykłego)
sól do smaku
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wymieszać rękoma, wyrobić. Ciasto nie powinno kleić się do rąk. W razie potrzeby dodać mąki.
Ciasto rozłożyć na dużej blaszce, wyłożyć na nie wcześniej podduszone warzywa i piec ok. 20 minut w 180-200°C.
Wskazówki i uwagi:
1. Z tych składników ciasto wychodzi dość cienkie. Osobiście pasuje mi takie, ale można stosunkowo powiększać ilości lub wziąć szklankę jako miarkę.
2. Co do warzyw polecam zasmażyć cebulę i czosnek i dodać warzywa według upodobań lub sezonowości, np.: mangold; dynia; cukinia; papryka; szpinak, itd. Wszelkie miksy warzywne dozwolone, plus pomidorek oczywiście :-) Warzywa nie powinny być zbyt "mokre". Doprawić według upodobań.
3. W wersji ovo-wege można wylać na warzywa 3-4 roztrzepane jajka.
4. W wersji lakto-wege można dodać ser według uznania.
Twoje zapiski: