Makaron z marchewką w sosie curry
Danie szybkie, tanie, sycące i smaczne.
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
500 g makaronu wstążka szeroka
cebula
4-5 sztuk marchewki (grube marchewy)
mleko roślinne ok. 500 ml (lub bulion warzywny + śmietana np. słonecznikowa: http://puszka.pl/przepis/6625-smietana_slonecznikowa.html)
czosnek
sól
curry
bulion warzywny (można pominąć)
inne przyprawy wg uznania
Przygotowanie:
Makaron ugotować. Marchew obrać obieraczką do warzyw i tą obieraczką dalej ścinać marchewkę w szerokie pasy, podobne do użytego makaronu.
Cebulę pokroić w kostkę. Usmażyć ją, dodać czosnek. Potem marchewkę i smażyć aż będzie miękka lub "al dente" wg gustu. Dodać mleko, zagotować i przyprawić. Zagęścić mąką w razie potrzeby. Wymieszać z makaronem i serwować.
Twoje zapiski: