puszka.pl - pysznie!

Makaron z marchewką w sosie curry

Danie szybkie, tanie, sycące i smaczne.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

500 g makaronu wstążka szeroka
cebula
4-5 sztuk marchewki (grube marchewy)
mleko roślinne ok. 500 ml (lub bulion warzywny + śmietana np. słonecznikowa: http://puszka.pl/przepis/6625-smietana_slonecznikowa.html)
czosnek
sól
curry
bulion warzywny (można pominąć)
inne przyprawy wg uznania

Przygotowanie:

Makaron ugotować. Marchew obrać obieraczką do warzyw i tą obieraczką dalej ścinać marchewkę w szerokie pasy, podobne do użytego makaronu.

Cebulę pokroić w kostkę. Usmażyć ją, dodać czosnek. Potem marchewkę i smażyć aż będzie miękka lub "al dente" wg gustu. Dodać mleko, zagotować i przyprawić. Zagęścić mąką w razie potrzeby. Wymieszać z makaronem i serwować.
Nadesłał(a) Iwo-na, dnia: 2011-11-29 17:50:40.961
Źródło/autor przepisu: na podstawie: http://www.chefkoch.de/rezepte/1029921208182838/Karotten-Nudeln.html

Twoje zapiski: