Pęczak zapiekany z suszonymi pomidorami i wędzonym twarogiem
Połączenie pęczaku z suszonymi pomidorami samo w sobie jest boskie ;-) A dodatek wędzonego twarogu i suszonych grzybów oraz kilku innych smakowitych drobiazgów tworzy naprawdę wyśmienite danie. Szczególnie polecam je teraz, późną jesienią kiedy kasza bardzo dobrze nas rozgrzeje i doda energii. Polecam! :)
1 szklanka pęczaku zamoczona na noc (można pominąć)
garść suszonych grzybów połamanych na mniejsze kawałki, namoczonych na noc
1 łyżeczka bulionu w proszku
8-10 dużych suszonych pomidorów
kilka łyżek oleju spod pomidorów
kostka wędzonego twarogu
1 ząbek czosnku
pęczek natki pietruszki
4-5 łyżek śmietany 18%
Przygotowanie:
Grzyby razem z wodą, w której się moczyły zagotowujemy. Wrzucamy pęczak, gotujemy na małym ogniu do miękkości. Odcedzamy na sicie.
Piekarnik nagrzewamy na 210 st. C. 3-4 naczynia do zapiekania natłuszczamy olejem spod suszonych pomidorów.
Suszone pomidory kroimy w paseczki, natkę pietruszki siekamy. Twaróg kruszymy lub kroimy w kostkę.
W misce mieszamy ugotowany pęczak z pomidorami, pietruszką i twarogiem. Dodajemy 2-3 łyżki oleju spod pomidorów, śmietanę, doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy.
Przekładany do foremek do zapiekania, wyrównujemy wierzch. Pieczemy ok. 15 minut w 210 st. C, podajemy.