puszka.pl - pysznie!

Pęczak zapiekany z suszonymi pomidorami i wędzonym twarogiem

Połączenie pęczaku z suszonymi pomidorami samo w sobie jest boskie ;-) A dodatek wędzonego twarogu i suszonych grzybów oraz kilku innych smakowitych drobiazgów tworzy naprawdę wyśmienite danie. Szczególnie polecam je teraz, późną jesienią kiedy kasza bardzo dobrze nas rozgrzeje i doda energii. Polecam! :)


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki: 3-4

1 szklanka pęczaku zamoczona na noc (można pominąć)
garść suszonych grzybów połamanych na mniejsze kawałki, namoczonych na noc
1 łyżeczka bulionu w proszku
8-10 dużych suszonych pomidorów
kilka łyżek oleju spod pomidorów
kostka wędzonego twarogu
1 ząbek czosnku
pęczek natki pietruszki
4-5 łyżek śmietany 18%

Przygotowanie:

Grzyby razem z wodą, w której się moczyły zagotowujemy. Wrzucamy pęczak, gotujemy na małym ogniu do miękkości. Odcedzamy na sicie.

Piekarnik nagrzewamy na 210 st. C. 3-4 naczynia do zapiekania natłuszczamy olejem spod suszonych pomidorów.

Suszone pomidory kroimy w paseczki, natkę pietruszki siekamy. Twaróg kruszymy lub kroimy w kostkę.

W misce mieszamy ugotowany pęczak z pomidorami, pietruszką i twarogiem. Dodajemy 2-3 łyżki oleju spod pomidorów, śmietanę, doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy.

Przekładany do foremek do zapiekania, wyrównujemy wierzch. Pieczemy ok. 15 minut w 210 st. C, podajemy.
Nadesłał(a) zielenina_blog, dnia: 2011-11-30 19:00:02.319
Źródło/autor przepisu: http://zielenina.blogspot.com/2011/11/peczak-zapiekany-z-suszonymi-pomidorami.html

Twoje zapiski: