puszka.pl - pysznie!

Sos cygański po niemiecku

Niemcy (Niedersachsen) jedzą ten sos ze schabowym i smażonymi ziemniakami. W wersji wege zjadaliśmy go po prostu z makaronem, ale pasuje do wielu dań. Dla fanów ketchupu.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

papryka (czerwona, żółta i zielona)
cebula - prawie tyle samo co papryki
olej do smażenia
ketchup (koniecznie, z koncentratem lub przecierem wychodzi tylko zwykły sos pomidorowo-paprykowy)
śmietana np. słonecznikowa (http://puszka.pl/przepis/6625-smietana_slonecznikowa.html)
sol

Przygotowanie:

Paprykę i cebule należy pokroić w paseczki, usmażyć, lekko posolić. Dodać ketchup i śmietanę do zabielenia. W razie konieczności dosmakować solą. I gotowe!
Nadesłał(a) Iwo-na, dnia: 2011-12-11 12:20:34.392
Źródło/autor przepisu: Rolf

Twoje zapiski: