Surówka z buraczków czerwonych + ziemniaki = obiad
A obiad tak pyszny, że jemy go bardzo regularnie i wciąż jesteśmy tym zachwyceni! Proste, tanie, sycące, no i w części na surowo - polecam! Połączenie ziemniaków, surowych buraczków i czosnku jest przepyszne.
średnie ziemniaki
buraczki czerwone
cebula
czosnek
olej
sól
sok z cytryny
Przygotowanie:
Ziemniaki gotujemy w mundurkach (potem każdy u nas, na talerzu, obiera je ze skórki, albo i nie - zjada ze skórką :-)).
Buraczki trzemy na najdrobniejszych oczkach, są wtedy soczyste; cebulę kroimy w kostkę; dodajemy czosnek, sok z cytryny, olej i sól do smaku - wszystko mieszamy. Surówka gotowa :-)
Do ziemniaków robimy olej czosnkowy, żeby nie były takie suche: miażdżymy kilka ząbków czosnku i dodajemy olej; polewamy tym ziemniaki (można oczywiście pominąć, jeśli komuś za tłusto).
Wskazówki i uwagi:
Zamiast buraczków można wziąć marchewkę i dokładnie tak samo zrobić z niej surówkę.
Nadesłał(a) Iwo-na,
dnia: 2011-12-11 11:56:11.331
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.