Pasta będzie pyszna i zieloniutka, a na kanapkach będzie wyglądać pięknie z plastrami pomidorów. Przepis wielokrotnie testowany! Przepis jest podatny na modyfikacje i odporny na zmiany proporcji składników.
1 szklanka zielonego grochu (połówki)
1 płaska łyżka ziół prowansalskich
sos sojowy
2 łyżki sezamu
1 łyżka (lub więcej) pestek dyni lub słonecznika
szczypta siemienia lnianego
ew. duża łyżka poppingu amarantusowego
ew. łyżka płatków drożdżowych spożywczych
1 łyżka oleju z pestek winogron lub innego zimnotłoczonego oleju/ oliwy
Przygotowanie:
Połówki zielonego grochu (bez uprzedniego namaczania) gotujemy pod przykryciem (min. 30 min.) w 2-2,5 szklankach wody. Pod koniec gotowania dodajemy płaską łyżkę ziół prowansalskich i sos sojowy (słony). Studzimy.
Mielimy (np. w młynku do kawy) dwie łyżki sezamu zmieszane uprzednio z łyżką pestek dyni lub słonecznika (można więcej) i odrobiną siemienia lnianego, ewentualnie z poppingiem amarantusowym (duża łyżka).
Wrzucamy wszystko (dodając ewentualnie łyżkę płatków drożdżowych) do robota mielącego, dodając w trakcie mielenia wody, tak by powstała konsystencja pasty do smarowania pieczywa. Dodajemy łyżkę oleju z pestek winogron bądź innego dobrego tłuszczu, np. oliwy.
Podajemy na kanapkach z musztardą na górze. Delektujemy się. :-)
Wskazówki i uwagi:
Porcja starcza na posmarowanie ok. 50 kanapek i dobrze się przechowuje (szczelnie zamknięta i w lodówie, rzecz jasna).
Nadesłał(a) gzyra,
dnia: 2000-07-04 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.