puszka.pl - pysznie!

Frittata z brokułami

Nazywana przeze mnie wersją LIGHT tradycyjnej tarty, jest bez ciasta, więc mąka i tłuszcz całkowicie wyeliminowane.


Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki: 4

- opakowanie mrożonego brokuła
- pół kostki sera feta (o najniższej zawartości tłuszczu jaką znajdziecie, u mnie 16%, o la boga!)
- 4 jajka
- pół dużego jogurtu naturalnego (u mnie 0%)
- garść suszonych pomidorków (dostępne np. w sklepach z przyprawami)
- 2 łyżki otrąb
- ulubione przyprawy

Przygotowanie:

Brokuł lekko obgotowujemy, odcedzamy i kroimy na małe kawałki. Ser feta kroimy w malutką kosteczkę. Jajka "bełtamy" z jogurtem, dodajemy ser, pomidorki suszone i pokrojony brokuł - całość przyprawiamy.

Szykujemy formę, u mnie okrągła silikonowa. Przed samym wylaniem masy do foremki dodajemy otręby i mieszamy. Zapiekamy w piekarniku 15 minut w temp. 200 st. C.
Nadesłał(a) koralina, dnia: 2011-12-09 19:07:13.753
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: