około 1/3 szklanki syropu z pigwy (zależy jak bardzo jest słodki)
0,5 litra wody
1-1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
1 dojrzała pomarańcza
Przygotowanie:
Syrop z pigwy wraz z prawie całą wodą gotujemy. W między czasie pozostałą ilość wody (około 1/3 szklanki) mieszamy z mąką ziemniaczaną. Kiedy woda z syropem zaczyna się gotować, wlewamy mąkę rozmieszaną w wodzie i cały czas mieszając czekamy aż się zagotuje, gotujemy na wolnym ogniu około 1 minuty, aż zgęstnieje. Przelewamy do miseczek. Do każdej miseczki wrzucamy kilka kawałków pokrojonych na drobne kawałki pomarańczy.
Wskazówki i uwagi:
Zamiast pomarańczy można dodać rodzynki - jest równie smaczne.
Jeśli dało się za mało syropu lub kisiel nie jest wystarczająco słodki, zawsze można dosłodzić.
Nadesłał(a) una,
dnia: 2011-12-11 22:16:06.219
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.