puszka.pl - pysznie!

Tagiatelle z sosem czosnkowo-brokułowym

Pomysł na bardzo szybki i tani obiad.


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki: 3-4

makaron tagiatelle
jeden brokuł świeży lub paczka mrożonego
główka czosnku
jogurt typu greckiego
odrobina majonezu
pieprz, czosnek granulowany

Przygotowanie:

Do gotującej się, osolonej wody wrzucamy brokuły. Gotujemy aż są bardzo miękkie, prawie rozgotowane.

Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy, dodajemy przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany czosnek. Podsmażamy chwilkę na wolnym ogniu. Dodajemy odcedzone brokuły, chwilkę razem dusimy. Dodajemy jogurt, odrobinę majonezu, mieszamy razem, przyprawiamy pieprzem i czosnkiem granulowanym.

Makaron gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu. Ugotowany makaron polewamy sosem. Gotowe!

Smacznego! :)

Wskazówki i uwagi:

Opcja błyskawiczna - zamiast jogurtu kupujemy gotowy sos/dip czosnkowy (takie rozwiązanie pozwala uzyskać bardziej intensywny czosnkowy smak).

Brokuły gotowane pod przykryciem zachowują intensywną zieloną barwę - można zostawić kilka kwiatków do dekoracji.
Nadesłał(a) una, dnia: 2011-12-11 22:27:53.552
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: