puszka.pl - pysznie!

Gwiazdkowe tosty francuskie

To bardzo fajna propozycja na nieco inne, mniej tradycyjne świąteczne śniadanie. A gdy wśród naszych świątecznych gości trafią się dzieci to po takim śniadaniu mamy duże szanse na tytuł ulubionej cioci/wujka :) Danie ma też tę zaletę, że można je przygotować wieczorem, a rano włożyć tylko do piekarnika, zapiec i gotowe :)


Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki: 4-6

opakowanie razowego chleba tostowego
1,5 szklanki mleka
2 jajka
2 łyżeczki przyprawy korzennej
1/4 szklanki brązowego cukru plus kilka szczypt
2 łyżki melasy
masło do wysmarowania form

Przygotowanie:

Z każdej kromki chleba wycinamy wycinarką do ciasteczek gwiazdkę (pozostałe części planuję zużyć do knedli bułczanych, można je też wysuszyć i zrobić bułkę tartą). W misce ubijamy mleko razem z jajkami i melasą, dodajemy cukier i przyprawę korzenną. Wszystko dokładnie mieszamy. Naczynie/a natłuszczamy i wykładamy chlebowymi gwiazdkami. Całość zalewamy przygotowaną masą mleczno-jajeczną i wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny lub na całą noc.
Tosty pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez około kwadrans (jeżeli pieczemy w dużym naczyniu 5 minut dłużej) aż się ładnie zrumienią. Przed włożeniem do piekarnika oprószamy je z wierzchu brązowym cukrem. Podajemy natychmiast, polecam z domowymi wiśniami w zalewie :)
Nadesłał(a) zielenina_blog, dnia: 2011-12-14 22:03:09.201
Źródło/autor przepisu: http://zielenina.blogspot.com/2011/12/gwiazdkowe-korzenne-francuskie-tosty.html

Twoje zapiski: