puszka.pl - pysznie!
Gallopinto - ryż z czarną fasolą
Wróciłem niedawno z podróży po Ameryce Środkowej, gdzie w Nikaragui na śniadanie serwowali Gallopinto. Pod tak ciekawą nazwą krył się ryż z czarną fasolą. W Kostaryce dodawano jeszcze ser. To bardzo smaczne danie, polecam.
sosy do makaronu/ ryżu/ kasz/ ziemniakow
warzywny mix
ziemniaki, puree, ryż, kasza
śniadanie
Rodzaj diety:
wegańska
Składniki:
2
czarna fasola w puszce (albo możemy ugotować fasolkę pinto - można dostać w sklepach ze zdrową żywnością)
pełnoziarnisty ryż
cebula
oliwa
Przygotowanie:
15-30 min.
Ryż gotujemy zgodnie z przepisem. Cebulę (dużą) kroimy w kostkę i smażymy - musi się zeszklić. Fasolkę odcedzamy na sitku.
Kiedy ryż się ugotuje łączymy wszystkie składniki na patelni przyprawiamy do smaku, podsmażamy i gotowe.
Nadesłał(a)
wojciech100
, dnia: 2011-12-15 18:57:46.992
Źródło/autor przepisu: internet i własna obserwacja
Twoje zapiski: