1500 g mąki
60 g drożdży lub 3 op. drożdży suszonych
3 łyżeczki soli
3 łyżeczki miodu (można pominąć, ja nie dodaję)
1200 ml letniej wody
Przygotowanie:
W części letniej wody rozpuszczamy drożdże (i miód). Do miski wsypujemy mąkę, w środek wylewamy drożdże i przysypujemy mąką. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut.
Potem dodajemy resztę wody i sól. Wyrabiamy ciasto ręką albo mikserem, aż wszystkie składniki się połączą. Przekładamy równomiernie ciasto do trzech form keksówek i odstawiamy ponownie do wyrośnięcia.
Jeżeli używamy drożdży suszonych mieszamy po prostu wszystkie składniki na jednolite ciasto, przekładamy do form i odstawiamy do wyrośnięcia.
Trzy keksówki mieszczą się na raz w (standardowym) piekarniku i tym sposobem oszczędzamy czas - mamy chleb na tydzień :-)
Temperatury pieczenia:
250°C przez 10 minut
220°C przez 15 minut
200°C przez 30 minut.
Wskazówki i uwagi:
Jeśli chleb będzie z białej mąki (z innych też, ale już mniej) to ciasto będzie się bardzo kleiło do rąk, ale to nic, tak ma być. Po przełożeniu do form i zeskrobaniu ciasta z rąk wyrównujemy ciasto w foremkach ręką zamoczoną w wodzie i już :-)
Można oczywiście przepis podzielić przez trzy i upiec jeden chleb. Wtedy musicie nastawić temperaturę pieczenia na 220°C i piec 30 minut.
Nadesłał(a) Iwo-na,
dnia: 2011-12-17 08:27:58.005
Źródło/autor przepisu: Sibille, a ona gdzieś z internetu