100 g czerwonej soczewicy
cebula
średniej wielkości marchew
2 ząbki czosnku
kapka oleju z pestek winogron
600 ml bulionu warzywnego
szczypta pieprzu
na grzanki: 2 kromki chleba
4 plasterki papryczki chilli
zioła według uznania
kapka oleju z pestek winogron
Przygotowanie:
Zupka: cebulę, marchew oraz czosnek pokroić na drobną kostkę, wrzucić na patelnię z olejem. Smażyć około 5 minut. Do garnka wlać 600 ml bulionu warzywnego, dodać warzywa oraz soczewicę. Dla osób, które wolą ostrzejsze smaki, polecam szczyptę pieprzu. Przykryć garnek pokrywką. Gotować około 10 minut na średnim ogniu.
Zdjąć garnek z ognia. Aby uzyskać efekt kremu, zmiksować wszystko.
Grzanki: pokroić chlebek na kwadraciki, wrzucić na patelnię. Dodać papryczkę chilli i przyprawić swoimi ulubionymi ziołami.
Wskazówki i uwagi:
Zupkę można ładnie przyozdobić pietruszką ;)Smacznego!