puszka.pl - pysznie!

Orkiszowy strudel z kozim serem, żurawiną o orzechami włoskimi

Czyli moja propozycja świąteczny obiad. Doskonale nada się też na inne odświętne okazje i przyjęcia.


Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki: 4-8

ciasto:
100 g mąki razowej orkiszowej
100 g jasnej mąki pszennej
2 łyżki miękkiego masła
1 jajko
szczypta soli
60-120 ml wody

nadzienie:
300 g koziego twarogu
100 g orzechów włoskich (waga po wyłuskaniu)
spora garść suszonej żurawiny
3 łyżki masła rozpuszczonego i ostudzonego

Przygotowanie:

Mąki mieszamy ze sobą i solą. Dodajemy jajko i zaczynamy zagniatać dodając wody stopniowo, aby otrzymać gładkie i elastyczne ciasto. Owijamy je w folię aluminiową i chłodzimy w lodówce co najmniej 30 minut. Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia.

Sporą ściereczkę wysypujemy solidnie mąką. Kładziemy ciasto mniej więcej na środku i podsypując obficie mąką rozwałkowujemy na mniej więcej prostokątny, cieniuteńki blat. Przycinamy boki nożem do kształtu prostokąta - z resztek ciasta można wyciąć ozdoby na wierzch.

Składniki nadzienia łączymy w misce, doprawiamy do smaku.
Strudel smarujemy 2/3 rozpuszczonego masła. Nakładamy nadzienie łyżką porcjami na całe ciasto, pozostawiając ok. 2 cm rant. Delikatnie je rozsmarowujemy najlepiej długim i płaskim nożem.

Zwijamy strudel od krótszego boku pomagając sobie ściereczką. Podwijamy brzegi do dołu, przekładamy strudel delikatnie na blachę do pieczenia. Smarujemy resztą roztopionego masła.
Pieczemy ok. 30-35 minut, podajemy natychmiast. Polecam!
Nadesłał(a) zielenina_blog, dnia: 2011-12-22 21:04:57.507
Źródło/autor przepisu: http://zielenina.blogspot.com/2011/12/orkiszowy-strudel-kozim-serem-zurawina.html

Twoje zapiski: