Grzyby duszone w pomidorowej marchewce z cebulą (na zimę lub na bieżąco)
Warto przygotować sobie takie przetwory, kiedy nie mamy za bardzo czasu na gotowanie (praca, studia). Wtedy otwieramy, podgrzewamy i w środku zimy zjadamy pożywne, smaczne danie. Zawsze miło powspominać jesień.
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
3 kg gotowanych grzybów
1 kg cebuli
1/2 kg marchewki
1/2 l oleju
1,5 l przecieru pomidorowego
cukier
sól
pieprz
Przygotowanie:
Cebulę pokroić, marchewkę zetrzeć na tarce. Przysmażyć je na oleju, w dużym garnku, do miękkości. Dodać przecier i dusić chwilę razem. Dodać grzyby i przyprawy, podusić dłuższą chwilę. Przełożyć do słoików, zawekować.
Wskazówki i uwagi:
Oczywiście można kilka razy zmniejszyć proporcje i otrzymać smaczne danie na kolację lub obiad.
Twoje zapiski: