puszka.pl - pysznie!

Pierogi z zieloną soczewicą


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mąki razowej
1 łyżeczka soli
1/2 szklanki wody

farsz:
500 g zielonej soczewicy
2-3 cebule
2-3 łyżki oleju
1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
1 łyżeczka curry
sól, ew. pieprz

Przygotowanie:

Soczewicę płuczemy, wsypujemy do garnka zalewamy wodą (ok. 3 objętości soczewicy), wsypujemy płaską łyżkę soli i gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu.

Po 20-30 minutach soczewica powinna być ugotowana, zdejmujemy pokrywkę i intensywnie mieszamy by woda odparowała nie przypalając garnka, a ziarna się nieco rozpadły (nie przekręcamy przez maszynkę).

Do soczewicy dodajemy przyprawy. Na patelni przyrumieniamy cebulkę, którą dodajemy do soczewicy. Wszystko dokładnie mieszamy, w razie potrzeby dodajemy przypraw.

Do miski wsypujemy mąki, sól i wlewamy wodę. Ze składników wyrabiamy ciasto do czasu uzyskania jednolitej masy, nieklejącej się do rąk. Blat podsypujemy mąką razową, ciasto dzielimy na mniejsze części. Każdą część ciasta bardzo cienko rozwałkowujemy. Na rozwałkowanym cieście wykrajmy przy pomocy szklanki koła. Na każde z kół nakładamy farsz i sklejamy w pierożki.

W garnku gotujemy wodę z sol, wrzucamy pierogi i gotujemy.
Nadesłał(a) agnmid, dnia: 2011-12-25 20:27:11.743
Źródło/autor przepisu: przepis został storzony i wypróbowany przezemnie w oparciu o strony internetowe z przepisami kulinarnymi

Twoje zapiski: