ryż (basmati, jaśminowy, brązowy lub inny)
wrzątek
ew. sól
Przygotowanie:
Ryż opłukać, wsypać do płaskiego naczynka i ustawić w parowarze (nie wiem, jak inne, ale mój parowar miał takie naczynko w komplecie). Można posolić, jeśli ktoś czuje potrzebę - wtedy sól trzeba wymieszać z ryżem (mnie smakuje bez soli).
Zalać ryż wrzątkiem, tak aby przykrywał go na ok. 0,5 cm. Zakryć, włączyć parowar na 15-17 minut. Zajrzeć po ok. 10 minutach, sprawdzić, czy na dnie naczynka zostało jeszcze trochę wody. Jeśli nie - dodać niewielką ilość.
Po wyłączeniu parowaru pozwolić ryżowi trochę odparować, rozdrobnić widelcem, podawać.
Nadesłał(a) joa,
dnia: 2011-12-24 10:11:13.202
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.