puszka.pl - pysznie!

Ryż z parowaru

Najlepszy sposób na sypki ryż - ryż z parowaru. Sama odkryłam niedawno, ale gorąco polecam!


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

ryż (basmati, jaśminowy, brązowy lub inny)
wrzątek
ew. sól

Przygotowanie:

Ryż opłukać, wsypać do płaskiego naczynka i ustawić w parowarze (nie wiem, jak inne, ale mój parowar miał takie naczynko w komplecie). Można posolić, jeśli ktoś czuje potrzebę - wtedy sól trzeba wymieszać z ryżem (mnie smakuje bez soli).

Zalać ryż wrzątkiem, tak aby przykrywał go na ok. 0,5 cm. Zakryć, włączyć parowar na 15-17 minut. Zajrzeć po ok. 10 minutach, sprawdzić, czy na dnie naczynka zostało jeszcze trochę wody. Jeśli nie - dodać niewielką ilość.

Po wyłączeniu parowaru pozwolić ryżowi trochę odparować, rozdrobnić widelcem, podawać.
Nadesłał(a) joa, dnia: 2011-12-24 10:11:13.202
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: