1 kg pieczarek średniej wielkości (muszą być świeże, białe)
3 średnie cebule
3 ogórki konserwowe (opcjonalnie)
kilka łyżek mąki kukurydzianej (w oryginale 2 jajka)
bułka tarta
przyprawa typu warzywko
zioła prowansalskie
pieprz ziołowy
olej do smażenia
zalewa: 4 szklanki wody
12 łyżek octu
6 łyżek cukru
6 łyżek ketchupu
1 słoik koncentratu 30%
1 łyżka soli
4 ziarenka pieprzu
3 ziarenka ziela angielskiego
2 liście laurowe
Przygotowanie:
Pieczarki po wycięciu nóżek (używamy samych kapeluszy) należy opanierować w mące kukurydzianej rozmąconej z wodą oraz w bułce tartej z przyprawą warzywną, ziołami prowansalskimi i pieprzem ziołowym. Smażymy na gorącym oleju na złoty kolor.
W międzyczasie gotujemy zalewę z podanych składników.
Usmażone grzyby przekładamy jak niżej:
I warstwa - grzyby,
II warstwa - surowa, obrana i pokrojona w plastry cebula (można ją sparzyć żeby była łagodniejsza),
III warstwa - grzyby,
IV warstwa - ogórki konserwowe pokrojone w plasterki.
Następnie tak przygotowane pieczarki zalewamy gorącą zalewą. Po wystygnięciu przekładamy w chłodne miejsce, najlepiej do lodówki.
Wskazówki i uwagi:
Potrawę należy podawać następnego dnia po przygotowaniu! W chłodnym miejscu można przechowywać do tygodnia.