puszka.pl - pysznie!

Grzyby jak ryby

Nie do wiary, ale tego przepisu chyba nie ma jeszcze na Puszce. A jest to rewelacja! I doskonała potrawa na świąteczny stół.

Przepis pochodzi z portalu "Wielkie Żarcie", z moimi modyfikacjami (dostosowany do wersji wegańskiej).



Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

1 kg pieczarek średniej wielkości (muszą być świeże, białe)
3 średnie cebule
3 ogórki konserwowe (opcjonalnie)
kilka łyżek mąki kukurydzianej (w oryginale 2 jajka)
bułka tarta
przyprawa typu warzywko
zioła prowansalskie
pieprz ziołowy
olej do smażenia

zalewa:
4 szklanki wody
12 łyżek octu
6 łyżek cukru
6 łyżek ketchupu
1 słoik koncentratu 30%
1 łyżka soli
4 ziarenka pieprzu
3 ziarenka ziela angielskiego
2 liście laurowe

Przygotowanie:

Pieczarki po wycięciu nóżek (używamy samych kapeluszy) należy opanierować w mące kukurydzianej rozmąconej z wodą oraz w bułce tartej z przyprawą warzywną, ziołami prowansalskimi i pieprzem ziołowym. Smażymy na gorącym oleju na złoty kolor.

W międzyczasie gotujemy zalewę z podanych składników.

Usmażone grzyby przekładamy jak niżej:
I warstwa - grzyby,
II warstwa - surowa, obrana i pokrojona w plastry cebula (można ją sparzyć żeby była łagodniejsza),
III warstwa - grzyby,
IV warstwa - ogórki konserwowe pokrojone w plasterki.

Następnie tak przygotowane pieczarki zalewamy gorącą zalewą. Po wystygnięciu przekładamy w chłodne miejsce, najlepiej do lodówki.

Wskazówki i uwagi:

Potrawę należy podawać następnego dnia po przygotowaniu! W chłodnym miejscu można przechowywać do tygodnia.
Nadesłał(a) joa, dnia: 2011-12-25 20:23:11.373
Źródło/autor przepisu: http://www.wielkiezarcie.com/recipe11004.html

Twoje zapiski: