Pasta z czerwonej soczewicy z pomidorem, czosnkiem i miętą
Pasta ma intensywny, świeży, charakterystyczny smak, który nadaje jej mięta. Świetna do kanapek - zwłaszcza z domowym razowcem.
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
100 g czerwonej soczewicy - połówek
1 średniej wielkości pomidor
1 roztarty ząbek czosnku
duża szczypta pieprzu
1/2 łyżki sproszkowanej suszonej mięty
1 łyżka oleju
sól do smaku
Przygotowanie:
Soczewicę ugotować, odcedzić, zmielić. Dodać obrany ze skórki i przetarty pomidor. Dodać pozostałe składniki, posolić, wymieszać. Jeśli zbyt sucha (kruszy się, nie chce się smarować), dodać trochę wody, oleju lub wywaru z gotowania soczewicy.
Wskazówki i uwagi:
Można robić z różnych strączkowych, na przykład z grochu czy cieciorki, ale wtedy dodajemy trochę inne przyprawy. W przypadku braku odpowiedniego urządzenia do mielenia, można ugnieść ubijaczką do ziemniaków - też się sprawdza. Najlepszą suszoną miętę można znaleźć w torebkach z ziołową herbatką miętową.
Twoje zapiski: