puszka.pl - pysznie!

Burito

Pyszne danie na obiad, kolację i różne okazje.


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki: 1

- ryż brązowy (0,5 torebki)
- 2 łyżki kukurydzy konserwowej
- 2 łyżki czarnej fasoli (może być też czerwona)
- 3 łyżki tartej mozzarelli
- 2-3 łyżki pomidorów krojonych z puszki (mogą być też świeże, pokrojone drobno, duszone z przyprawami)
- kawałek plastra sałaty lodowej
- pieprz czarny mielony, ziołowy, zioła prowansalskie, bazylia
- ew. trochę soli; ja nie używam a i tak smakuje bardzo dobrze i bez niej (sól jest w innych składnikach i dlatego bez solenia jest dobrze i zdrowiej)
- ew. łyżka kwaśnej śmietany, jak ktoś preferuje

Przygotowanie:

1. Ryż brązowy gotować ok. 30 minut w osolonej wodzie lub bez soli.

W tym czasie:
2. Sałatę pokroić w paski, pomidory przyprawić bazylią i czarnym pieprzem i chwilę poddusić na patelni (choć to nie jest konieczne).
3. W misce wymieszać kukurydzę, fasolę i przygotowane pomidory.

Po ugotowaniu ryżu:
4. Do fasoli, kukurydzy i pomidorów dodać ryż oraz przyprawy (zioła prowansalskie, pieprz ziołowy), wymieszać.
5. Na talerz wyłożyć połowę przygotowanej mieszanki, na to 1,5 łyżki tartej mozzarelli i druga połowa mieszanki, po czym nałożyć pozostała część mozzarelli.
6. Wszystko zapiekać w mikrofali coś ok. 2 minuty albo w piekarniku w naczyniu żaroodpornym do rozpuszczenia sera, jak ktoś nie posiada mikrofali.
7. Po zapieczeniu, posypać danie pokrojoną w paski sałatą.
Smacznego!

Wskazówki i uwagi:

Po wyłożeniu drugiej warstwy mieszanki można dodać łyżkę kwaśnej śmietany i dopiero potem na to pozostałą część sera. Jeśli ktoś bardzo lubi sól, to może posolić nieco przygotowaną mieszankę.
Można też użyć innych przypraw w zależności od upodobań, a mozzarellę zastąpić serem żółtym, choć już nie będzie takiego dobrego smaku.
Nadesłał(a) kathrine8, dnia: 2012-01-06 16:13:20.602
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: