na sałatkę: 300 g pomidorów
łagodna biała lub czerwona cebula
4 gałązki bazylii
łyżka białego octu balsamicznego
sól, czarny pieprz
na czubek noża miodu
2 łyżki oliwy
Przygotowanie:
1. Kaszę jaglaną opłukać na sicie zimną wodą i włożyć do garnka. Wlać 250 ml wody, osolić i doprowadzić do wrzenia. Przykryć i gotować na 10 minut na wolnym ogniu, następnie pozostawić na 20 minut na wyłączonej kuchence.
2. W tym czasie obrać szalotkę i pokroić w drobniutką kostkę. Natkę pietruszki umyć i otrząsnąć z wody, oderwać listki i posiekać. Pestki dyni również posiekać.
3. Na sałatkę umyć pomidory i pokroić w cząsteczki, usunąć przedtem nasady szypułek. Cebulę obrać, przekroić na ćwiartki i pokroić w cienkie paski. Listki bazylii podrzeć na mniejsze kawałki. Ocet balsamiczny wymieszać z solą, pieprzem i miodem, ubijając, dodać oliwę. Wymieszać z pomidorami i cebulą i przyprawić do smaku. Posypać bazylią.
4. Kaszę jaglaną wymieszać z szalotką, natką pietruszki, pestkami dyni i jajkami, przyprawić solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać masło i olej, kłaść na nie łyżką masę jaglaną, formować z niej placki i smażyć na średnim ogniu mniej więcej 4 minuty. Odwrócić dosmażać jeszcze 4 minuty. Podawać z sałatką.