Gnocchi
Szybki smaczny obiadek, myślę, że każdemu zasmakuje.
Dobre dla niejadków ;)
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
2
400 g średnio twardych ziemniaków
125 g mąki z twardej pszenicy
1 łyżka masła sezamowego (dla wegeterian żółtko)
sól
Przygotowanie:
1. Ugotować do miękkości 400 g średnio twardych ziemniaków w mundurkach. Jeszcze gorące obrać, przecisnąć przez praskę do ziemniaków.
2. Pozostawić, aż będą letnie, dodać 125 g mąki z twardej pszenicy, 1 łyżkę masła sezamowego, doprawić solą i zagnieść ciasto.
3. Uformować z ciasta wałeczki grubości kciuka, pokroić w centymetrowe kawałki. Gotować na wolnym ogniu 10 minut w osolonej wodzie.
Smacznego!
Wskazówki i uwagi:
Sosy, posypki, z którymi można podawać zostawiam już Wam, ponieważ jest mnóstwo opcji, a każdy lubi co innego ;)
Twoje zapiski: