1 ząbek czosnku, posiekany
100 g ugotowanej lub odsączonej z płynu ciecierzycy z puszki
3 łyżki oliwy
1 i 1/2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki bulionu warzywnego (albo wody z gotowania ciecierzycy lub puszki)
1 łyżka tahini albo masła migdałowego
1 pieczona papryka ze słoika, pokrojona w drobną kostkę
4 gałązki pietruszki, umyte i osuszone
sól i pieprz
1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki
1/2 łyżeczki mielonych nasion kolendry
1/2 łyżeczki mielonych nasion kminu
Przygotowanie:
Zmiksować w robocie czosnek z ciecierzycą, 1 łyżką oliwy, sokiem z cytryny, bulionem i tahini.
Do pasty dodać pokrojoną paprykę i natkę, dobrze wymieszać. Dodać sól i pieprz.
2 łyżki oliwy podgrzać na patelni, dodać mieloną słodką paprykę, ostrą paprykę, kolendrę, kmin i sól. Dobrze wymieszać. Polać oliwą pastę z ciecierzycy.
Wskazówki i uwagi:
Co do tego? Podpłomyki - najlepiej szybko opieczone w piekarniku rozgrzanym do temperatury 150 st. C - i oliwki. Można też podać kilka plasterków ogórka i cząsteczek pomidorów, lekko oprószonych solą i pieprzem.