puszka.pl - pysznie!

Sushi

Sushi nie jest trudne do zrobienia i jest pyszne, trzeba tylko trochę wprawy w zwijaniu.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

ok. 400 g ugotowanego, brązowego ryżu
2-3 łyżki mirin (słodkiego ryżowego octu/alkoholu do gotowania)
albo
2-3 łyżki zwykłego octu ryżowego + łyżka jakiegoś słodzika (np. słodu ryżowego)

5 arkuszy nori
może być japoński chrzan (wasabi)
biała rzodkiew (daikon)
marchewka
awokado
zielony szczypiorek
ew. śliwki umeboshi

opcjonalne dodatki:
- sos sojowy
- marynowany imbir

Przygotowanie:

Ugotować ryż. Kiedy wystygnie, dodać mirin albo zwykły ocet ryżowy i słodzik, wymieszać. W międzyczasie przygotować dodatki: białą rzodkiew oraz surową albo podgotowaną na parze marchewkę obrać i pokroić w słupki. Z awokado wyjąć pestkę, obrać i pokroić wzdłuż. Szczypiorek również pokroić wzdłuż.

Przeciągnąć płaty nori nad płomieniem (można też kupić gotowe prażone), rozłożyć po jednym, najlepiej na macie bambusowej (z braku takowej można użyć grubej folii, będzie łatwiej zwijać). Rozłożyć równą warstwą ryż zostawiając ok. 1,5 cm wolnej przestrzeni przy dwóch brzegach. Zrobić poprzeczny rowek ok. 4 cm od brzegu, można w nim rozsmarować trochę wasabi, a następnie ułożyć warzywa, ale nie za dużo, bo się ładnie nie zwinie.

Zwinąć nori w dość ścisłą i w miarę możności równą rolkę. Zwilżyć przy tym krawędź nori wodą, żeby się zlepiło. Pokroić ostrym nożem w plastry ok. 2 cm.

Podawać skropione octem ryżowym albo z sosem sojowym wymieszanym z wasabi. Na ogół do sushi podaje się też marynowany imbir.

Wskazówki i uwagi:

Ryż powinien się lekko kleić, więc lepiej go nie płukać przed gotowaniem i lepszy jest taki o krótkich ziarnach. Wasabi jest piekielnie ostre jeśli ktoś nie jest przyzwyczajony, więc radzę uważać z ilością.
Nadesłał(a) katarzynams, dnia: 2000-09-18 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: opakowanie nori firmy Eden

Twoje zapiski: