puszka.pl - pysznie!

Kotleciki z soczewicy z garam masalą

Takie kotlety są nie tylko zdrowe, bo zawierają sporą ilość białka i różnych witamin, ale także proste i szybkie w przygotowaniu. No i oczywiście nie zapominajmy - są bardzo smaczne :)


Rodzaj diety: ovo-wege

Składniki: na 15 niewielkich kotlecików (dla 4-6 osób)

niecała szklanka (200 ml) pomarańczowej soczewicy
1 jajko
3 łyżki płatków owsianych
3 łyżki bułki tartej
1/2 łyżeczki garam masali
pęczek natki pietruszki
sól, pieprz
olej do smażenia

Przygotowanie:

Soczewicę gotujemy z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. Gdy się zagotuje, zbieramy z góry pianę (będzie łatwiej strawna), odcedzamy na sicie i mielimy blenderem na w miarę gładką masę. Dodajemy pozostałe składniki, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 20-30 minut, aby sypkie dodatki wpiły nadmiar wilgoci. Mokrymi rękami formujemy niewielkie kotleciki i smażymy na średnio rozgrzanym oleju na rumiano z obu stron.
Nadesłał(a) zielenina_blog, dnia: 2012-01-15 09:55:05.206
Źródło/autor przepisu: http://zielenina.blogspot.com/2012/01/kotleciki-z-soczewicy-i-surowka-z.html

Twoje zapiski: