puszka.pl - pysznie!

Bułeczki orkiszowe z makiem

Mięciutkie, półrazowe pyszne bułeczki.


Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki: 15

300 g mąki pszennej jasnej
350 g mąki razowej orkiszowej
375 ml mleka
50 g miękkiego masła
2-3 czubate łyżki maku
1 jajko
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
7 g świeżych drożdży

Przygotowanie:

Mieszamy ze sobą mąki, mak i sól. Mleko lekko podgrzewamy, rozpuszczamy w nim drożdże, dodajemy cukier. Wszystkie składniki łącznie z masłem i jajkiem zagniatamy na gładkie i elastyczne ciasto (można hakiem w robocie). Odstawiamy do wyrośnięcia aż podwoi objętość, na około godzinę.

Ja podzieliłam ciasto na dwie części - z połowy zrobiłam 10 małych bułeczek, każda o wadze ok. 55 g, a z drugiej 6 większych po ok. 90 g.

Bułeczki wykładamy na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 45 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 200 st. C.

Przed włożeniem bułeczek do piekarnika spryskujemy je wodą ze spryskiwacza, aby miały ładną, chrupiącą skórkę. Pieczemy około 12-15 minut. Polecam!
Nadesłał(a) zielenina_blog, dnia: 2012-01-15 09:50:34.602
Źródło/autor przepisu: http://zielenina.blogspot.com/2012/01/najlepsza-pasta-serowa-jaka.html

Twoje zapiski: