180 g czerwonej soczewicy
100 g suszonych pomidorów
150 g czerwonej cebuli
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka kuminu
1 łyżeczki pieprzu cayenne
2 liście laurowe
1/2 litra bulionu warzywnego
kilka łyżek gęstej śmietany (opcjonalnie)
płatki chilli
opcjonalnie 1 łyżka skórki z limonki i sok z niej (najlepiej eko, niewoskowanej) - pominęłam
Przygotowanie:
Pomidory zalewamy wrzątkiem, zostawiamy na pół godziny, odsączamy, drobno kroimy.
Cebulę obieramy, kroimy, szklimy na oleju. Dodajemy posiekany drobno czosnek. Przesmażamy, dodajemy pomidory, smażymy kilka minut. Dodajemy opłukaną soczewicę i liście laurowe. Zalewamy bulionem, dodajemy cynamon, kumin i pieprz cayenne, gotujemy aż soczewica zmięknie. Wyjmujemy liście całość miksujemy na krem.
Jeżeli używamy limonki każdą zupę doprawiamy łyżką otartej skórki, a każdą porcję łyżeczką wyciśniętego soku. Podajemy z kleksem śmietany i płatkami chilli na wierzchu, polecam! :)
Wskazówki i uwagi:
Użyłam suszonych pomidorów bez zalewy (eko z rossmana), które okazały się bardzo słone, więc zalałam je wrzątkiem dwa razy, nie raz jak zaleca przepis. Polecam! :)