Tortilla z Paragwaju (placki smażone na patelni)
W sumie niezbyt zdrowe danie, a ja jestem zwolenniczką zdrowego odżywiania się :-) Ale nie zmienia to faktu, że placuszki są przepyszne! I że od czasu do czasu można zgrzeszyć ;-)
Rodzaj diety: lakto-ovo-wege
Składniki:
4 jajka
trochę więcej jak 1 litr mleka
1 kg mąki pszennej zwykłej
sól
i do wyboru:
- albo ser feta 1 opakowanie (lub więcej)
- albo duży pęczek cebuli szczypiorkowej
lub zwykły szczypiorek (tak ze dwa pęczki)
olej do smażenia
Przygotowanie:
Jajka roztrzepać i połączyć z litrem mleka. Dodać mąkę, wymieszać. Dodać tyle mleka, by ciasto było bardzo gęste, ale jednak lekko lejące. Dodać pokruszony ser lub pokrojony szczypior. Osolić.
Ciasto nabierać łyżką i smażyć na patelni na bardzo głębokim oleju.
Wskazówki i uwagi:
Ser lub szczypior jest bardzo istotny - dodaje plackom pulchności. Ale można je zastąpić czymkolwiek innym. Paragwajczycy czasami robią je np. z dynią.
Można je jeść ze wszystkim lub same. Ale żeby już było trochę zdrowiej :-) polecam dowolną surówkę.
Paragwajczycy jedzą je niemalże codziennie lub przynajmniej kilka razy w tygodniu i to już na śniadanie! Tego nie polecam... ;-)
Twoje zapiski: